Το αίμα στις κενώσεις μπορεί να προέρχεται από το ανώτερο πεπτικό σύστημα (στομάχι και λεπτό έντερο) ή από το κατώτερο πεπτικό σύστημα (παχύ έντερο, ορθό, πρωκτός).
Το χρώμα του αίματος δείχνει συνήθως από πού προέρχεται το αίμα. Σκούρο καφέ/μαύρο χρώμα δείχνει ότι προέρχεται από το ανώτερο πεπτικό σύστημα.
Αίμα με κόκκινο ζωηρό χρώμα που συνήθως δεν αναμιγνύεται με τα κόπρανα προέρχεται από το κατώτερο πεπτικό.
Φυσικά, όταν δούμε αίμα στις κενώσεις δεν στηριζόμαστε μόνο σε αυτές τις εκδοχές αλλά επικοινωνούμε με τον γιατρό μας.
Αιτίες εμφάνισης αίματος στις κενώσεις
- Ραγάδα στον πρωκτό. Εμφανίζεται συνήθως μετά από δυσκοιλιότητα. Τα σκληρά κόπρανα περνούν με δυσκολία με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εκδορές στο δέρμα και αίμα ζωηρού κόκκινου χρώματος.
- Αλλεργία στην πρωτεΐνη γάλακτος ή σόγιας. Η πρωτεΐνη του γάλακτος ή της σόγιας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο έντερο. Η φλεγμονή που προκύπτει μπορεί να προκαλέσει αίμα στα κόπρανα σκούρου χρώματος. Συνήθως εμφανίζεται και βλέννα μαζί με το αίμα.
- Πληγωμένη θηλή. Αν η μητέρα που θηλάζει έχει πληγωμένες θηλές υπάρχει περίπτωση το μωρό να καταπιεί αίμα και να εμφανιστεί στα κόπρανα (δεν είναι επικίνδυνο για το μωρό).
- Υπερπαραγωγή γάλακτος. Η αυξημένη παραγωγή γάλακτος μπορεί να εμφανίσει αίμα στις κενώσεις του μωρού. Ο συνήθης ένοχος είναι η μη ανοχή του εντέρου στην περίσσια λακτόζη.
- Λοιμώδης διάρροια. Είναι η διάρροια που προκαλείται από έναν ιό, βακτήριο ή παράσιτο και μπορεί να προκαλέσει αιματηρές κενώσεις σε προσχολικής και σχολικής ηλικίας παιδιά. Μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή τη λήψη κάποιων αντιβιοτικών.
- Κολίτιδα ή άλλες εντερικές διαταραχές. Η κολίτιδα είναι μια φλεγμονή του παχέος εντέρου και μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση (ιογενής ή βακτηριακή). Είναι πιθανό να εμφανίσει αίμα στα κόπρανα.
- Λήψη αντιβιοτικών.
- Λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου.
- Εμβόλιο.
Ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κένωση που φαίνεται σαν να περιέχει αίμα όπως το παντζάρι, τεύτλα, γλυκόριζα, χρωματισμένη ζελατίνη, (ζωηρό κόκκινο) και η σοκολάτα και μεγάλη ποσότητα πράσινων λαχανικών (σκούρο χρώμα).
Συχνές ερωτήσεις
Παρακάτω συνοψίζονται οι πολύ συχνές ερωτήσεις για το αίμα στις κενώσεις, κυρίως για να καθησυχαστούν οι μητέρες που ανησυχούν υπερβολικά.
- “Συναντάμε συχνά αίμα στις κενώσεις των μωρών;”: Ναι, ακόμη και στα μη αλλεργικά μωρά μπορεί να δούμε αίμα στις κενώσεις.
- “Γιατί βλέπουμε αίμα στις κενώσεις;”: Γιατί το γάλα, το οποιοδήποτε γάλα, ακόμη και το ανθρώπινο πρέπει να μπορεί να περνάει από τους μεσοκυττάριους χώρους για να μεταφέρονται αντισώματα και άλλα συστατικά που δεν μπορούν να απορροφηθούν και να περάσουν μέσα από τα κύτταρα. Αυτό είναι μια σημαντική και πολύτιμη ιδιότητα του γάλακτος όλων των θηλαστικών. Αυτό που είναι πολύτιμο, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα: μαζί με τα πολύτιμα που περνάνε, περνάνε και πρωτεΐνες που μπορεί να δημιουργήσουν αλλεργική αντίδραση.
- “Το αίμα στις κενώσεις είναι ένδειξη αλλεργίας;”: Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.
- “Αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα και ξεκινήσουμε αποχή, πότε σταματάει;”: Μπορεί και ποτέ!
- “Τότε γιατί κάνουμε αποχή;”: – Για να υποχωρήσουν τα άλλα συμπτώματα και για να μειωθεί το αίμα. Ειδικά αν η ποσότητα είναι σημαντική, τότε πρέπει να μειωθεί η ποσότητα.
- “Πότε περιμένουμε να μειωθεί το αίμα στις κενώσεις;”: Μπορεί να δούμε κάποια διαφορά από την 4η μέρα όμως το συνηθισμένο είναι να βλέπουμε σημαντική βελτίωση μετά από 2-4 εβδομάδες.
- “Η βελτίωση συνεχίζεται και μετά τις 4 εβδομάδες;”: – Την πιο σημαντική βελτίωση τη βλέπουμε μετά τις 4 εβδομάδες γιατί αυτό είναι το ελάχιστο διάστημα για να απαλλαγεί το σώμα του μωρού από τις πρωτεΐνες του γάλακτος της αγελάδας.
Το γάλα του κάθε είδους, είναι εξειδικευμένο για το είδος. Το αγελαδινό γάλα δεν είναι κατάλληλο για το πεπτικό του ανθρώπου και ειδικά του βρέφους και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικές κενώσεις και σε μη αλλεργικά μωρά. Το γάλα σε σκόνη, παρόλο που είναι σχετικά προσαρμοσμένο στο να δημιουργεί λιγότερα προβλήματα από το φρέσκο, εξακολουθεί να δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από το ανθρώπινο γάλα, ότι και να περιέχει αυτό το ανθρώπινο γάλα από ξένες πρωτεΐνες.
Σημείωση του συντάκτη: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το ιστολόγιο είναι μόνο για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρικές συμβουλές ή οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για κάθε θέμα που αφορά την υγεία και την ευημερία σας. Περισσότερες πληροφορίες στους Όρους χρήσης της σελίδας.
Πηγές:
http://www.uptodate.com/contents/bloody-stools-in-children-beyond-the-basics
http://www.llli.org/faq/foremilk.html
http://kellymom.com/health/baby-health/bloodystool/
http://www.newhealthguide.org/Blood-In-Baby-Stool.html
Disclosure
Το blog περιέχει διαφημίσεις της Google. Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, αλλά κάνοντας ένα κλικ σε αυτές το blog λαμβάνει μια μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.