Αρχική / Βρεφικές αλλεργίες / Τι είναι η διασταυρούμενη αλλεργία

Τι είναι η διασταυρούμενη αλλεργία

Η διασταυρούμενη αλλεργία σε δύο ή περισσότερες τροφές εκδηλώνεται όταν αυτές έχουν ομόλογους (παρόμοιους) επίτοπους (τμήματα πρωτεΐνης). Δύο διαφορετικές ουσίες (γύρη και τρόφιμο, ή δύο διαφορετικά τρόφιμα) μπορούν να περιέχουν περισσότερες από μια ομόλογες (παρόμοιες) πρωτεΐνες, οπότε εμφανίζονται αλλεργικά συμπτώματα όταν ο ασθενής έρθει σε επαφή και με τις δύο πρωτεΐνες.


Γιατί στην αποχή από γαλακτοκομικά απέχουμε από όλα τα είδη γαλακτοκομικών αλλά και από τη σόγια

Η αλλεργία στο γάλα αγελάδας είναι από τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες, ιδιαίτερα στα βρέφη.

Δυστυχώς η αντικατάστασή του με γάλα άλλων οικόσιτων θηλαστικών όπως του πρόβατου, της αίγας ή ακόμη του βουβαλιού αντενδείκνυται, λόγω της διασταυρούμενης αλλεργίας. Το γάλα της αίγας και της αγελάδας εμφανίζει κατά 87% ομολογία στις αλληλουχίες αμινοξέων της αS1-καζεΐνης, ενώ παρόμοια είναι η ομολογία μεταξύ των πρωτεϊνών γάλακτος αγελάδας, του πρόβατου, και του βουβαλιού.

Το γάλα σόγιας είχε παλαιότερα προταθεί ως υποκατάστατο για παιδιά με αλλεργία στο γάλα αγελάδας, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να παρατηρούνται συχνές αλλεργικές αντιδράσεις. Αργότερα διαπιστώθηκε πως υπάρχει διασταυρούμενη αλλεργία μεταξύ τους. Αυτή οφείλεται στην ύπαρξη ενός συμπλέγματος δύο πολυπεπτιδίων Α5 και Β3 που συνδέονται με δισουλφιδικό δεσμό. Το μόριο αυτό έχει την ικανότητα πρόσδεσης με τα ειδικά έναντι της καζεΐνης αντισώματα.

Τέλος η ύπαρξη ομόλογων πρωτεϊνών ανάμεσα στο γάλα και στο κρέας του ζώου μπορεί να προκαλέσει και τη διασταυρούμενη αλλεργία από τη βρώση τους. Έτσι σε μελέτη τροφικών προκλήσεων βρέθηκε πως το 9,7% των παιδιών με αλλεργία στο γάλα αντιδρούσαν μετά από βρώση μόσχου.

Σημείωση του συντάκτη: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το ιστολόγιο είναι μόνο για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρικές συμβουλές ή οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για κάθε θέμα που αφορά την υγεία και την ευημερία σας. Περισσότερες πληροφορίες στους Όρους χρήσης της σελίδας.
Πηγές:
Ελληνική Εταιρία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας -
Τεύχος 3, Έκδοση 2008, σελ. 132 & 134

Disclosure
Το blog περιέχει διαφημίσεις της Google. Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, αλλά κάνοντας ένα κλικ σε αυτές το blog λαμβάνει μια μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αφήστε ένα σχόλιο