Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την επιλογή των προβιοτικών σκευασμάτων;
Οι πληροφορίες στο κουτί θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνουν:
- Γένος, είδος και το στέλεχος των μικροοργανισμών (Lactobacillus reuteri ATCC55730, για παράδειγμα). Πολλά προϊόντα αναγράφουν μόνο το είδος των προβιοτικών, αλλά διαφορετικά στελέχη παρέχουν διαφορετικά οφέλη.
- Αριθμός των οργανισμών που περιέχονται σε μία μόνο δόση και πόσο συχνά θα πρέπει να το πάρετε. Επιλέξτε ένα που έχει τουλάχιστον 7 στελέχη, και προσοχή αρκετά δισεκατομμύρια CFU (μονάδες σχηματισμού αποικιών).
Γενικά ισχύει ο παρακάτω κανόνας:
Για ενήλικες: 15-20 δις βακτηριακών κυττάρων/μέρα
12-16 ετών: 12-15 δις
4-10 ετών: 8-12 δις
2-4 ετών: 4-8 δις
1-2 ετών: 2-4 δις
- Πληροφορίες αποθήκευσης (ορισμένες μορφές πρέπει να είναι στο ψυγείο, ενώ άλλοι χρειάζονται ένα σκοτεινό, δροσερό χώρο). Διατηρείτε πάντα προβιοτικά μακριά από υγρασία και ζέστη.
- Βιωσιμότητα: Καλό θα ήταν να αναφέρεται ότι είναι βιώσιμα μέχρι τέλος της ζωής στο ράφι το οποίο εξασφαλίζει ότι τα ζωντανά μικρόβια εξακολουθούν και στην ουσία να ζουν. Μην αγοράσετε προβιοτικό αν η ετικέτα λέει “βιώσιμο κατά τη στιγμή της κατασκευής”, που σημαίνει τα πάντα σε αυτό θα μπορούσε να είναι νεκρά από τη στιγμή που φθάνει το στόμα σας.
- Καθαρότητα: Πολλά προβιοτικά περιέχουν ουσίες που θα μπερδέψουν την αποχή μας όπως συντηρητικά (π.χ. κιτρικό οξύ), χρώματα, αρώματα (π.χ. γεύση πορτοκάλι), γλυκαντικά (π.χ. rice maltodextrine που δεν κάνει για αποχή από σιτηρά, ασπαρτάμη, ξυλιτόλη, ισομαλτιτόλη), λακτόζη, πρόσθετες βιταμίνες, αβέβαια έλαια (π.χ. φοινικέλαιο), σόγια. Βεβαιωθείτε ότι το προβιοτικό που θα αγοράσετε δεν περιέχει τίποτα απαγορευτικό! Αν υπάρχει αμφιβολία για το τι περιέχει, επικοινωνήστε με την εταιρία.
Συστατικά όπως Cellulose (bulking agent), Vegetable Capsule (Hydroxypropylmethyl Cellulose) χρησιμοποιούνται στις κάψουλες προβιοτικών και είναι ασφαλή.
Ποιά βακτήρια να επιλέξω;
Γίνονται πολλές έρευνες στον χώρο των προβιοτικών για να βρεθούν τα κατάλληλα στελέχη για κάθε πάθηση. Συνοπτικά έχουν παρατηρηθεί τα παρακάτω:
- Για ταξιδιωτική διάρροια: saccharomyces boulardii.
- Για δυσανεξία στη λακτόζη και για όσους απέχουν από γαλακτοκομικά: lactobacillus bulgaricus, lactobacillus acidophilus, streptococcus thermophilus.
- Για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Bifidobacterium infantis 35624, Lactobacillus plantarum 299V, Bifidobacterium bifidum MIMBb75 βοηθούν στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου και ανακουφίζουν από φούσκωμα, πόνο και υπερβολικά αέρια.
- Για ταυτόχρονη χρήση αντιβίωσης: Lactobacillus rhamnosus GG και Saccharomyces boulardii, 6 ώρες μετά τη λήψη αντιβίωσης και συνέχειά τους 1-2 εβδομάδες μετά τη διακοπή της αντιβίωσης.
- Για έκζεμα: Lactobacillus rhamnosus HN001 και Lactobacillus fermentum VRI-003 PCC.
- Για κρυολόγημα: Bifidobacterium animalis lactis Bi-07 και Lactobacillus acidophilus NCFM μπορούν να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης με την ενίσχυση της παραγωγής του σώματος των αντισωμάτων.
- Για κολπική λοίμωξη: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus GR-1 and Lactobacillus reuteri RC-14 έχουν δείξει ότι βοηθούν στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βακτηριακής κολπίτιδας και λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος σε ορισμένα άτομα .
- Για κακή αναπνοή: Lactobacillus reuteri LR-1 or LR-2 προάγουν τη στοματική υγεία με σύνδεση προς δόντια και τα ούλα.
Μην ξεχνάτε να αυξήσετε την κατανάλωση πρεβιοτικών τροφών, δηλαδή υδατανθράκων με μικρή αλυσίδα ανθράκων που δεν απορροφώνται στο λεπτό έντερο και φτάνουν στο παχύ έντερο αναλλοίωτοι όπου καταναλώνονται από τα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της. Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι τα καρότα, τα κολοκύθια, οι κολοκύθες, τα γογγύλια, τα παντζάρια, οι πράσινες μπανάνες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα ραδίκια, τα πράσα, τα σπαράγγια, το κουνουπίδι, το μπρόκολο.
Ένα καλό θεραπευτικό προβιοτικό μπορεί να προκαλέσει αντίδραση, τη λεγόμενη die-off αντίδραση.
Τι είναι η die-off αντίδραση;
Όταν ξεκινούμε τη λήψη προβιοτικών σκευασμάτων, τα προβιοτικά καταστρέφουν τα παθογόνα βακτήρια. Αυτά τα παθογόνα απελευθερώνουν τοξίνες. Οπότε μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα στον οργανισμό όπως κούραση, δερματικά εξανθήματα, κακές κενώσεις π.χ. διάρροια, ανησυχία. Αυτή η αντίδραση είναι προσωρινή και συνήθως διαρκεί από λίγες μέρες έως λίγες εβδομάδες ανάλογα τον οργανισμό.
Πώς λαμβάνουμε το σκεύασμα;
Για να αποφύγουμε έντονη die-off αντίδραση, ξεκινούμε τη λήψη του σκευάσματος με σταδιακή εισαγωγή.
- Αρχικά λαμβάνουμε μια αρκετά μικρή ποσότητα. Παρατηρούμε αν υπάρχουν die-off συμπτώματα. Αν δεν έχουμε die-off αντίδραση, συνεχίζουμε να αυξάνουμε τη δόση.
- Όταν παρατηρούμε die-off αντίδραση, επιστρέφουμε στην αμέσως προηγούμενη δοσολογία πριν την αντίδραση μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.
- Έπειτα αυξάνουμε τη δόση σταδιακά έως ότου φτάσουμε στη λήψη της επιθυμητής ποσότητας. Αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα παθογόνα, δηλαδή νιώθουμε ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό και μας δημιουργούν γενικότερο πρόβλημα, τότε μία αποχή από επεξεργασμένους υδατάνθρακες – ζάχαρη σε συνδυασμό με τη λήψη των προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει.
Τα προβιοτικά συντηρούνται στο ψυγείο και δεν πρέπει να λαμβάνονται με ζεστά ροφήματα ή ζεστά γεύματα, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου αν λαμβάνονται ταυτόχρονα γιατί καταστρέφεται η δράση τους. Σε πληγές-εκζέματα μπορούμε αν θέλουμε να εφαρμόσουμε τοπικά λίγο προβιοτικό αναμιγμένο με νερό.
Πώς διακόπτουμε το σκεύασμα;
Αν θέλουμε να διακόψουμε τη λήψη σκευάσματος, ακολουθούμε τη διαδικασία εισαγωγής με αντίστροφη φορά. Μειώνουμε σταδιακά τη δόση ακολουθώντας ρυθμό μείωσης ίδιο με τον τρόπο αύξησης της δόσης. Κατά τη διαδικασία μείωσης της δόσης μπορεί να παρατηρηθούν die-off αντιδράσεις ανάλογα τον οργανισμό.
Σημείωση του συντάκτη: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το ιστολόγιο είναι μόνο για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρικές συμβουλές ή οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για κάθε θέμα που αφορά την υγεία και την ευημερία σας. Περισσότερες πληροφορίες στους Όρους χρήσης της σελίδας.
Πηγές:
Gut and Psychology Syndrome της Dr. Natasha Campbell-McBride
http://www.thedailybeast.com/articles/2014/05/16/how-to-choose-the-right-probiotic-for-you.html
Disclosure
Το blog περιέχει διαφημίσεις της Google. Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, αλλά κάνοντας ένα κλικ σε αυτές το blog λαμβάνει μια μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.