Αρχική / Διατροφή μωρού / Εισαγωγή στερεών τροφών – Ενδεικτικό πλάνο για μωρά με αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Εισαγωγή στερεών τροφών – Ενδεικτικό πλάνο για μωρά με αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Ας αλλάξουμε αρχικά τη γεύση σε ένα μωρό που έως τώρα μόνο έπινε γάλα και δεν είχε καμία άλλη επαφή με πιο πηχτές τροφές:


Μήνας 1

Πρώτη φάση:

Τις πρώτες 3 μέρες της εβδομάδας προσφέρουμε στο μωρό φρεσκοστυμμένο χυμό καρότου αραιωμένο μισό-μισό με νερό (εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό και όχι επιτραπέζιο, καλύτερα από γυάλινο μπουκάλι). Αν δεν έχουμε αποχυμωτή ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Σημείωση: Το βήμα με τον χυμό μπορεί να παραληφθεί και να ξεκινήσουμε κατευθείαν με ζωμό.

Τις δεύτερες 3 μέρες της εβδομάδας προσφέρουμε ζωμό από κοτόπουλο (μισό κοτόπουλο, ή φτερά και μπούτια μόνο, το βράζουμε για περίπου 3 ώρες μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας μας, μπορεί να είναι έτοιμο αρκετά νωρίτερα) χωρίς να προσθέσουμε αλάτι ή άλλο μπαχαρικό/λαχανικό. Σουρώνουμε το μίγμα και σερβίρουμε μόνο τον ζωμό. Το κρεατάκι, μπορούμε να το χωρίσουμε σε μερίδες (για αρχή θέλουμε 60 γρ. μαγειρεμένου κρέατος την ημέρα και κάθε μήνα αυξάνουμε κατά 10 γρ.), να το βάλουμε σε γυάλινα, κατά προτίμηση, βάζα και να συμπληρώσουμε με ζωμό. Προσέχουμε να γεμίσουμε έως και τα 2/3 του βάζου και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια, τα φυλάμε στην κατάψυξη. Αργότερα που θα ξεκινήσουν και τα λαχανικά, ξεπαγώνουμε το βαζάκι, βράζουμε τα λαχανικά στον ζωμό, ρίχνουμε και το κρέας να ζεσταθεί και έτοιμο το γεύμα.

Μπορούμε να πάρουμε άλλες 2-3 μέρες και να προσθέσουμε στον χυμό καρότου και λίγο χυμό λάχανο (χυμό).

Συμπληρώνουμε χωρίς ωράρια και ποσότητα με θηλασμό.

Δεύτερη φάση:

Προσθέτουμε στον ζωμό από κοτόπουλο και το κρέας του για 3 μέρες και μετά ένα-ένα λαχανικό (μη αμυλούχα άρα ότι θέλουμε και είναι της εποχής εκτός από πατάτα, γλυκοπατάτα). Πριν σερβίρουμε και εφόσον το φαγητό είναι χλιαρό προσθέτουμε και ελαιόλαδο (όχι σε καυτό φαγητό το λάδι και τα προβιοτικά φαγητά). Δοκιμάζουμε με σειρά καρότο, κολοκύθα, κολοκύθι, λάχανο, κουνουπίδι, φασολάκια, αγγούρι, παντζάρια, κρεμμύδι, πράσο, αρακά ψιλό, μπρόκολο, ρέβα, σελινόριζα, – το φαγητό νοστιμίζει με σκόρδο, μαϊντανό, άνηθο και ό,τι μυρωδικό θέλουμε.

Όταν έχουμε εισάγει 2-3 λαχανικά και έχουμε μια μικρή ποικιλία, μπορούμε να δοκιμάσουμε και ζωμό από άλλα ζώα και στη συνέχεια και το κρέας τους. Καλό είναι να προτιμηθούν οικόσιτα ζώα ελεύθερης εκτροφής ή κυνηγιού. Αντί για ελαιόλαδο μπορούμε να προσθέσουμε βούτυρο καρύδας ή εναλλάξ.

Συμπληρώνουμε χωρίς ωράρια και ποσότητα με θηλασμό.

Τρίτη φάση:

Μπορούμε να προσθέσουμε ώριμο αβοκάντο. Η γεύση του είναι ουδέτερη και τρώγεται άνετα και σαν φρούτο και σαν λαχανικό. Νοστιμίζει ωραιότατα με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι. Δεν μαγειρεύεται αλλά αφού έχει μαγειρευτεί το υπόλοιπο φαγητό (σούπα/πουρές) προστίθεται μέσα.

Έξτρα πληροφορίες:

  • Σε αυτή την αρχική φάση εισαγωγής στερεών η GAPS κανονικά βάζει και το σπιτικό γιαούρτι στη διατροφή ενός παιδιού. Μιας και μιλάμε για παιδιά με ευαισθησία σε γαλακτοκομικά, το γιαούρτι παραλείπεται στην παραπάνω περιγραφή. Αν το παιδί δεν έχει πρόβλημα τότε το γιαούρτι προστίθεται στον ζωμό (αρχικά) ή στη σούπα μετά, σταδιακά σε ποσότητες που ξεκινούν από μισό κουταλάκι του γλυκού και αυξανόμενες έως 1-2 κουταλάκια ανά γεύμα.
  • Ο φρεσκοστυμμένος χυμός να δίνεται πρωί – να καταναλώνεται όσο πιο νωρίς γίνεται (μέσα στο μισάωρο) και να είναι αναμιγμένος με χλιαρό νερό (ή σε θερμοκρασία δωματίου) – γίνεται καλύτερα ανεκτός όταν είναι χλιαρός επειδή η θερμοκρασία δεν διαφέρει πολύ από τη θερμοκρασία γάλακτος που έχει συνηθίσει το μωρό.
  • Σε κάθε φάση περιγράφεται μόνο τι θα προσθέσουμε. Δηλαδή συνεχίζουμε τις τροφές της προηγούμενης φάσης συν ότι καινούργιο μπαίνει στο πρόγραμμα.
  • Προχωράμε στην επόμενη φάση όταν οι τροφές είναι καλά ανεκτές από το μωρό και δεν υπάρχουν γαστρεντερικά προβλήματα ή συμπτώματα αλλεργίας.

Μήνας 2

Πρώτη φάση

Προσθέτουμε μήλο μαγειρεμένο, είτε βραστό είτε στον ατμό σε πουρέ. Περιμένουμε μερικές μέρες έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι γίνεται καλά ανεκτό και στη συνέχεια προσθέτουμε ελάχιστο βούτυρο καρύδας πριν το σερβίρουμε. Κι εδώ αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα. Είναι από τις τροφές που μπορούν να κρατηθούν άνετα στη κατάψυξη. Προσέχουμε συμπτώματα υδαρών κενώσεων πριν αυξήσουμε την ποσότητα.

Προσθέτουμε κρόκο αυγού στη σούπα (σαν αυγολέμονο). Ξεκινάμε με ένα τέταρτο ωμού κρόκου και προσέχουμε για αντιδράσεις. Αν δεν υπάρχουν αυξάνουμε την ποσότητα σταδιακά.

Δεύτερη φάση

Και εδώ προτείνεται ξανά η εισαγωγή γιαουρτιού ή η αύξηση της ποσότητας του αν έχει ήδη εισαχθεί. Αν υπάρχει υποψία αλλεργικής αντίδρασης μπορούμε να κάνουμε το σπιτικό τεστ ευαισθησίας σε τροφές. Αν δεν υπάρχει αντίδραση στο δερματικό τεστ μπορούμε να προχωρήσουμε με πολύ μικρές ποσότητες (1/2 κουταλάκι γλυκού) γιαουρτιού στη σούπα. Αν βγει θετικό στο τεστ το μωρό, δεν προχωρούμε ακόμα στην κατανάλωση γιαουρτιού.

Τρίτη φάση

Μπορούμε να προσθέσουμε ωμό μήλο στο μίγμα του πρωινού φρεσκοστυμμένου χυμού. Μπορούμε να προσφέρουμε ωμά λαχανικά όπως αγγούρι, μαρούλι πολτοποιημένα μέσα στη σούπα – όταν αυτά τα λαχανικά είναι εύκολα ανεκτά τότε μπορούμε να δοκιμάσουμε και ωμά καρότα, σέλερυ, λάχανο κλπ.

Έξτρα πληροφορίες:

Μπορεί να προηγηθεί σπιτικό τεστ ευαισθησίας σε τροφές σε όποια τροφή υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να έχει ευαισθησία το μωρό (πχ αυγό).

Ετοιμάζουμε κάποια στιγμή σε αυτό τον μήνα τουρσί λάχανο – το ζουμί του θα είναι το πρώτο δυνατό και χρήσιμο προβιοτικό σε μωρά που δεν έχουν ακόμα καταναλώσει σπιτικό γιαούρτι.

Μήνας 3

Πρώτη φάση

Προσθέτουμε ζουμάκι από το τουρσί λάχανο στις σούπες/πουρέδες ξεκινώντας από μικρές ποσότητες (1/2 κουταλάκι γλυκού) και αυξάνοντας αν δεν υπάρχουν αντιδράσεις.

Δεύτερη φάση

Προσθέτουμε σπιτικές τηγανίτες με κρόκο αυγού και πολύ ώριμη μπανάνα τηγανισμένες σε βούτυρο καρύδας ή βούτυρο κλαριφιέ (το βούτυρο κλαριφιέ μπορούμε να το δοκιμάσουμε και πριν το σπιτικό γιαούρτι σε κάποια σούπα στον προηγούμενο μήνα – ή αν θέλουμε, να προηγηθεί σπιτικό τεστ ευαισθησίας σε τροφές).

Επίσης τηγανίτες/κρέπες με αλεύρι καρύδας ή αμυγδάλου, κολοκύθα ή κολοκυθάκια (πολτοποιημένα) και κρόκο αυγού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο τηγάνισμα και λίπος από τους ζωμούς (πάνω πάνω άσπρη στρώση). Προσοχή όχι ελαιόλαδο σε τηγάνισμα, τσιγάρισμα και βράσιμο.

Τρίτη φάση

Δίνουμε άλλη μια ευκαιρία στο σπιτικό γιαούρτι – κάνουμε το τεστ ευαισθησίας ή δοκιμάζουμε μικρή ποσότητα στη σούπα ή στον πουρέ μήλου. Μπορούμε επίσης να καταναλώσουμε εμείς εάν θηλάζουμε και να δούμε για αντιδράσεις. Θα μπορούσαμε επίσης να δοκιμάσουμε τον ορό γιαουρτιού αντί για απευθείας το γιαούρτι (το κίτρινο ζουμάκι που βγαίνει όταν στραγγίζουμε το γιαούρτι).

Τέταρτη φάση και έπειτα

Από αυτή τη φάση και έπειτα συνεχίζουμε με όλα τα παραπάνω και με μια ελαφριά ομελέτα (μόνο με κρόκο πριν το έτος), να κάνουμε κρέμα τυριού από το σπιτικό γιαούρτι (με στράγγισμα) αν τρώει κανονικά γιαούρτι. Επίσης μπορούμε να δοκιμάσουμε να δίνουμε και ωμό μήλο εκτός από μαγειρεμένο – γενικά τα φρούτα να μην δίνονται κοντά στα γεύματα και ειδικά μετά από κρέας (να περάσουν 2 ώρες). Αν δεν τρώει γιαούρτι ακόμα το μωρό ξαναδοκιμάζουμε με τον ορό γιαουρτιού (είναι το υγρό μέρος του γιαουρτιού και περιέχει λίγες πρωτεΐνες). Μπορούμε να δώσουμε γιαούρτι αν το μωρό τρώει χωρίς προβλήματα περίπου 1/2 κούπα ορού σε σούπες και φαγητά.

Παρακολουθούμε πάντα ως τον πιο αξιόπιστο δείκτη – τις κενώσεις του παιδιού – δεν προχωράμε αν παρατηρήσουμε έντονη δυσκοιλιότητα ή διάρροιες καθώς είναι ένδειξη ότι το μωρό δεν είναι έτοιμο για την νέα τροφή. Μπορούμε να ξαναδοκιμάσουμε την επίμαχη τροφή μετά από μερικές εβδομάδες απομάκρυνσής της από τη διατροφή του. Επίσης προσέχουμε για εκζέματα και εξανθήματα. Προσοχή όμως, μπορεί να προκληθούν και από άλλους παράγοντες. Πριν το έτος δεν δίνουμε φρέσκο γάλα (εκτός από το δικό μας), μέλι, και ασπράδι αυγού.

Όχι τσιμπολογήματα, όχι πίεση, όχι εκβιασμούς! Συνεργασία, φαντασία και καλή όρεξη!

Σημείωση του συντάκτη: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το ιστολόγιο είναι μόνο για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρικές συμβουλές ή οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για κάθε θέμα που αφορά την υγεία και την ευημερία σας. Περισσότερες πληροφορίες στους Όρους χρήσης της σελίδας.
Πηγές:
Gut and Psychology Syndrome της Dr. Natasha Campbell-McBride
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/98302/WS_115_2000FE.pdf
http://www.aappublications.org/content/early/2010/10/05/aapnews.20101005-1

Disclosure
Το blog περιέχει διαφημίσεις της Google. Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, αλλά κάνοντας ένα κλικ σε αυτές το blog λαμβάνει μια μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αφήστε ένα σχόλιο